Bağlantıda Kalın

SDÜ ve ISUBÜ

“Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım”

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Merve Erçelik Koncak, bu yıl gerçekleştirilecek olan 20 Kasım Dünya KOAH Günü temasının “HAVAMIZI KORUYALIM, KOAH’SIZ YAŞAYALIM” olarak belirlendiğini iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlandığını ifade etti.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Merve Erçelik Koncak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “ Yapılan çalışmalara göre dünyadaki her on yetişkinden biri KOAH hastasıdır ve KOAH’ta yetersiz tanı önemli bir sorun olup hastaların %60-85’i halen tanı almamış durumdadır.2023 yılındayapılan çalışmaya göre ülkemizde doktor tanılı KOAH sıklığı 45 yaş üstü bireylerde ortalama yüzde 8.8’dir.”dedi.Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), nefes darlığı, öksürük, balgam gibi kalıcı solunumsal yakınmalarla ortaya çıkan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kronik akciğer hastalığıdır. İleri yaşlarda daha sık görülse de erken yaşta da başlayabilir ve genç bireyleri de etkileyebilir. KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü her türlü tütün dumanına (sigara, nargile, puro, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri gibi) maruziyettir.

Pasif olarak tütün dumanına maruziyet de KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, yoğun şehirleşme nedeniyle artan hava kirliliğine maruziyet, iç ve dış ortamda odun ve kömür gibi fosil yakıtlar ile bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıtlarının dumanının solunması KOAH hastalığına neden olan önemli risk faktörleridir. Yetersiz beslenme, özellikle çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları, iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruziyete bağlı olarak akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH’a yol açabilir. Bunun yanı sıra küresel iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan anormal hava olayları (aşırı sıcak ya da soğuk gibi) ve orman yangınlarının KOAH görülme sıklığını artıracağı, hastalığın seyrini olumsuz etkileyeceği ve erken ölümlere neden olacağı öngörülmektedir.KOAH’da en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazı olgularda yorgunluk hissidir. Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hastalığın tanısı, sağlık kurum ve kuruluşlarında, basit bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir.

Solunum fonksiyon testi olarak isimlendirilen bu test hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığın belirler. Hem KOAH’ın önlenmesinde hem de hastalık yükünün azaltılmasında ilk ve en önemli müdahale basamağı risk faktörleriyle mücadele edilmesidir. KOAH teşhisi konulan kişilerin bahsi geçen risk faktörlerinden (tütün ve tütün ürünleri, iç ve dış ortam hava kirliliği) uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları çok önemlidir. KOAH hastalarının, yaşadıkları yerlerin hava kalitesini T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağından takip etmeleri ve dış ortam aktivitelerini buna uygun olarak düzenlemeleri faydalı olacaktır. Bu bağlamda, hava kirliliği bulunan yerlerde, özellikle dış ortama çıkılması halinde maske kullanılması da uzmanlar tarafından yapılan öneriler arasında yer almaktadır.

KOAH’ın bireysel tedavisinde “inhaler” olarak bilinen ve solunum yoluyla uygulanan nefes açıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarla, hava yollarındaki daralmanın azaltılması, hastanın olabildiğince rahatlatılması ve yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmaktadır. Ancak, belirtilen amaçlara ulaşılabilmesi için bahsi geçen ilaçların düzenli ve doğru kullanılması gerekmektedir. Öte yandan, hastalığın seyrini kötüleştirecek alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir. Solunum yetmezliği gelişen hastalar, evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç duyabilmektedir. Bunun yanı sıra akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlamaktadır.

Bakanlığımız, risk faktörleriyle etkin mücadele edilerek KOAH hastalığının önlenmesi; hasta olanların erken teşhisi, düzenli takibi ve uygun tedavisi için önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu doğrultuda; ilgili paydaşlarla birlikte “Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programını -GARD” hazırlayarak uygulamaya koymuş, birinci basamakta çalışan hekimlere yönelik “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığını Değerlendirme ve İzlem Kılavuzunu” hazırlamıştır. Bu yıl gerçekleştirilecek olan Dünya KOAH Gününün teması “HAVAMIZI KORUYALIM, KOAH’SIZ YAŞAYALIM” olarak belirlenmiş olup iklim değişiminin etkilerini de içerecek şekilde temiz hava ve akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır.

Akciğerlerinizi sağlıklı tutabilmeniz ve sağlıklı nefes alabilmeniz için;

Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın.

Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun.

Düzenli ve dengeli beslenin.

Düzenli egzersiz yapın.

Yaş grubunuza uygun aşınızı olun.

İklim değişimine duyarsız kalmayın.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SDÜ ve ISUBÜ

Rektör Saltan: Tıp Fakültesi Hastanesinde Temizlik Sorunu Var

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi son dönemlerde temizlik sorunları ve hasta bekletme iddialarıyla gündemden düşmüyor. Hastane içerisinde yaşanan iddialar vatandaşları da isyan noktasına getirdi.

İddialar üzerinde SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan ekibiyle bir basın toplantısı düzenledi. Hastanedeki temizlik sorununun, temizlik personeli eksikliğinden kaynaklandığını belirten Rektör Saltan, hastane içerisindeki hasta servisleri arasında iletişim sorunu yaşandığını söyledi.

Rektör Saltan, hastane servislerine yeni temizlik personeli alımı konusunda çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

Okumaya Devam Et

SDÜ ve ISUBÜ

SDÜ Yönetimi Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan ve SDÜ yönetimi, basın mensuplarıyla Doğu Yerleşkesi Merkezi Yemekhanesi VIP Salonu’nda bir araya geldi.

SDÜ’nün Isparta için önemli bir değer olduğunu belirten SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, 32 yıllık süreç içerisinde SDÜ’nün gelişim açısından büyük aşamalar kaydettiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Saltan şöyle konuştu: “Bu 32 yıl içerisinde Üniversitemiz değişip dönüştü. Şu anda yönetim olarak planladığımız büyük gelişmeler var. Zaman içerisinde bunları realiteye kavuştukça paylaşacağız. Kamu binalarında enerji verimliliğine ilişkin çalışmalarımız var. Türkiye’de bir ilk. Şu anda ekonomik durumu da göz önüne aldığımızda bunların büyük projeler olduğunu belirtmek isterim. Hastanemiz 2001 yılında yapıldı. Hastanemiz biliyorsunuz ki sadece Isparta’ya hizmet etmiyor çevre illere de hizmet ediyor. Dolayısıyla yoğun bir kullanım var. Yoğun kullanımdan dolayı da haliyle, eskiyen, düzeltmemiz gereken yerler var. Hastanemizi daha iyi bir hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Hastanemiz için ne yapmamız gerekiyorsa, elimizden gelen bütün imkânları kullanıyoruz. Birlikten güç doğar. Bir şeyler yapılacaksa beraber yapmak gerekiyor. Buna basın da dâhil. Üniversite şehrini sahiplenir şehir de üniversitesini sahiplenir. Gelişme bu şekilde sağlanır. Çözüm merci üniversitedir. Üniversite lokomotiftir. Fikrin çıktığı yerdir. Her şeye öncelik sağlar. Biz de üniversite olarak bunları canla başla yapmaya gayret ediyoruz Bunun sonuçlarını da çeşitli göstergelerle alıyoruz.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız ise SDÜ’de yapılan eğitim-öğretim ve araştırmalara ilişkin bilgiler sundu. Prof. Dr. Ayyıldız şunları söyledi: Üniversitemiz 40 bin öğrenciye sahip. Her yıl 7 bin civarında öğrencimiz ailemize katılıyor ve 7 bin civarında öğrencimiz de mezun oluyor. SDÜ, 2 bine yakın akademik ve 3 bine yakın idari personeli ile faaliyetlerine devam ediyor. Araştırma kuruluşları tarafından en çok endekslenen üniversitelerden biri konumundayız. Dünya üniversiteleri içerisinde yer edinmiş durumdayız. Özellikle yürütülen projeler arasında kabul oranımız her geçen gün artıyor. TÜBİTAK projelerinde yüzde 26 seviyelerinde kabul oranımız var. Bu çok ciddi bir rakam. 2025 yılı itibariyle de bu oranın çok yukarılarda olacağını söyleyebilirim. Teknoloji Transfer Ofisi ve araştırma politikaları ve patentler noktasında ciddi ilerlemelerimiz var. YÖK tarafından seramik ve kompozit malzemeler alanına öncelikli alan misyonu verildi. Üniversitemiz YÖKAK tarafından, kurumsal akreditasyon kapsamında akredite edildi. Öğrenci bilgi sistemi üzerinde yapmış olduğumuz yeniliklerle Türkiye’de tek olduğumuzu iddia ediyorum. Çünkü uzun yıllar çabalarımız oldu ve alt yapıyı bu noktada sağlamlaştırdık. Hangi öğrencinin hangi programdan hangi kazanımla mezun olduğunu ölçen bir programı biz devreye aldık.”

Okumaya Devam Et

SDÜ ve ISUBÜ

SDÜ’de Endoskopik Omurga Ameliyatı Yapıldı

Yayınlanma

,

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, bölgede bir ilki gerçekleştirerek, tam kapalı teknikle endoskopik omurga ameliyatı yaptı.

SDÜ Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Serdar Oğuzoğlu, bel ve omurga ameliyatlarını uzun yıllardır başarıyla gerçekleştirdiklerini dile getirerek, “Ameliyat sonrası hastamızı aynı gün taburcu ettik ve şifa ile uğurladık” dedi.

Doç. Dr. Ali Serdar Oğuzoğlu, şu bilgileri aktardı;

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı olarak tam kapalı ( full- endoskopik ) omurga ameliyatlarına başlamış olmanın mutluluğunu ve gururunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. 12.11.2024 tarihinde 2 hastamız tam kapalı yöntemle yaklaşık 7 mm. lik bir kesi ile başarılı bir şekilde opere edildi ve hastalarımız şifa ile taburcu edildi.

Tam kapalı ( full-endoskopik ) omurga ameliyatları tüm dünyada son yıllarda popülerliği artan , seçilmiş vakalarda küçük bir kesi ile kas ve kemik dokuya dokunmadan yapılan , hastaların aynı gün içinde yürümesine ve taburcu olmasına olanak veren işgücü kaybını en aza indiren minimal invaziv bir ameliyat yöntemidir. Öncelikle bel fıtığı hastalığında uygulanan yöntem yıllar içinde omurilik kanal darlığı ve boyun fıtığı gibi ameliyatlarında da kullanımı yaygınlaşmıştır.

Omurga hastalıklarının tedavisinde birçok cerrahi yöntem uygulanabilir. Mikrodiskektomi, full-endoskopik cerrahi, stabilizasyon cerrahisi ve minimal invaziv perkutan ağrı girişimleri bu yöntemler arasındadır. Bel fıtığı ameliyatlarında mikrocerrahi yaklaşım halen altın standart olmakla birlikte endoskopik ( tam kapalı ) girişimler de hasta açısından sağladığı avantajlar ile son yıllarda sıkça uygulanmaya başlanmıştır.

Endoskopik girişimlerde kabaca 1 cm. den küçük bir kesi ile kamera yardımı ile omurgada fıtıklaşan bölgeye ulaşılmakta, kas ve kemik dokularda herhangi bir kesi yapılmadan fıtıklaşan doku alınmaktadır. Bu sayede hastalar ameliyat günü mobilize olup taburcu olabilmekte, işgücü kaybı minimum seviyede tutulabilmektedir.

Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta; her hastanın tedavisinin hastanın muayene bulguları, radyolojik tetkikleri değerlendirilerek hasta ve doktorun ortak kararı ile belirlenmesi gerekliliğidir. Hasta açısından en uygun, en güvenli cerrahi teknik seçilerek tedaviye başlanması gereklidir.

Isparta ve çevre illerimiz olan Antalya, Burdur, Afyon, Muğla, Denizli ve Konya’ da hiçbir kamu hastanesinde henüz uygulanmayan Endoskopik Ameliyatların SDÜ Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalında uygulanmaya başlanmasının haklı gurunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sadece Denizli de bir özel hastanede uygulanan Endoskopik Yöntemle Omurga ameliyatları hastalarımız açısından çok yüksek maliyetlere neden olmaktaydı.

3. Basamak Eğitim verme yetkisi olan SDÜ Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı olarak ameliyat tekniklerimiz arasına spinal endoskopik girişimleri eklemiş olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Hem hastalarımıza daha kaliteli hizmet vermek hem de geleceğin Beyin Cerrahlarının yetiştiği kliniğimizde güncel teknolojik gelişmeler eşliğinde ameliyatlar yapmamıza olanak sağlayan başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet SALTAN hocamıza, Tıp Fakültesi Bütçe görüşmeleri için defalarca Ankara’ya giden ve temaslarını hep sıcak tutan desteklerini hep hissettiğimiz Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Nihat AYYILDIZ, Prof. Dr. Alim KOŞAR, Prof. Dr. Mehmet GENÇTÜRK hocalarımıza, SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taylan OKSAY ve ekibine, Tıp Fakültesi bünyesine kazandırılan hertürlü Tıbbi Cihaz ve Donanım için emek veren SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürlüğü ve Satınalma Birimine sonsuz teşekkür ediyoruz.

Okumaya Devam Et

SON HABERLER

1 Aralık 2024 Pazar 1 Aralık 2024 Pazar
Isparta2 saat önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (01.12.2024)

1 Aralık 2024 Pazar günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. YALÇIN YANARHALIKENT MAH.5208 SK.PINAR SİT.A / BLOK...

30 Kasım 2024 Cumartesi 30 Kasım 2024 Cumartesi
Isparta22 saat önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (30.11.2024)

30 Kasım 2024 Cumartesi günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. ŞADİYE KERESTECİSÜLÜBEY MAH.3701 SK.NO:39ASRİ MEZARLIK CAMİİASRİ MEZARLIK30.11.2024...

Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim
Isparta22 saat önce

Özel Çocuklar Yararına Kermes Düzenlenecek

Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği tarafından düzenlenen kermes 3 Aralık Salı günü IYAŞPARK AVM’de açılacak. Zihinsel engelli bireylerin...

CHP Isparta Milletvekili ve CHP Isparta Milletvekili ve
Isparta22 saat önce

Sayıştay’ın Isparta Belediyesi Raporunu Meclise Taşıdı

CHP Isparta Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Hikmet Yalım Halıcı TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Halıcı burada yaptığı açıklamada “Sayıştay raporlarına...

İyi Parti Isparta İl İyi Parti Isparta İl
Isparta22 saat önce

Başkan Tekeli Ve Partililerden Ankara Çıkarması

İyi Parti Isparta İl Başkanı Dr. İbrahim Tekeli ve beraberindeki 50 kişilik heyet, partilerinin Meclis Grup Toplantısına katıldı. Toplantı sonrasında...

29 Kasım 2024 Cuma 29 Kasım 2024 Cuma
Isparta2 gün önce

Isparta’da Bugün Vefat Edenler (29.11.2024)

29 Kasım 2024 Cuma günü Isparta ve ilçelerinde vefat edenleri Gazete32 haberlerinde bulabilirsiniz. HACER KOÇYEDİŞEHİTLER MAH.108 CAD.NO:93TERMİNAL CAMİİASRİ MEZARLIK29.11.2024 –...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla gerçekleştirilen
Isparta2 gün önce

Erdem Bildirici, Isparta Emniyet Müdürü Olarak Atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla gerçekleştirilen atama kararları Resmi Gazete’de yer aldı. Isparta Emniyet Müdürlüğü’ne Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Erdem Bildirci atandı....

1966 yılında Büyük Isparta 1966 yılında Büyük Isparta
Isparta3 gün önce

Eski Isparta Oteli ve Türk Köyü Yıkılıyor

1966 yılında Büyük Isparta Oteli adıyla faaliyete geçen, günümüzde ise IYAŞ Oteli olarak bilinen yapı için de yıkım kararı alındı....

Isparta’da seyir halindeki minibüs Isparta’da seyir halindeki minibüs
Isparta3 gün önce

Dikkatsizlik Kaza Getirdi

Isparta’da seyir halindeki minibüs ile otomobil çarpıştı. Edinilen bilgiye göre otomobil sürücüsü kazayı ufak sıyrıklarla atlattı. Saat17.45 sıralarında Halıkent Mahallesi’nde...

Isparta’da 34 yıl 1 Isparta’da 34 yıl 1
Isparta3 gün önce

Aranan Şahıs Kıskıvrak Yakalandı

Isparta’da 34 yıl 1 ay hapis cezası ile aranan İ.B., emniyet ekiplerince yakalanarak cezaevine gönderildi. Isparta Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş...

Popüler